Extragalaktiskt liv?

Svenska Dagbladet rapporterar idag om ett fynd av en extragalaktisk planet, alltså en planet som kommer ifrån en annan galax. Det är fråga om en jätteplanet, större än jupiter. Den lär alltså bestå av gas rätt igenom. Rent teoretiskt kunde man ha tänkt sig att den här planeten skulle, i likhet med våra jätteplaneter, på någon lämplig höjd hypotetiskt ha kunnat ha härbärgerat något liv. Detta liv skulle därmed ha kunnat ha hängt med ifrån någon annan galax och hamnat i vår!

     För just den här planeten är detta dock mycket otroligt. Dess moderstjärna är nämligen vad astronomerna kallar ”metallfattig”, det vill säga det finns väldigt lite av andra ämnen än väte och helium. I själva verket anser man det märkligt att planeten alls kunde bildas. Dessutom cirkluerar planeten väldigt nära sin heta moderstjärna som har strålat ut ännu mer energi i det nära förgångna (dvs. för ett antal årmiljoner sedan – detta är astronomi!) så eventuellt jordliknande liv är förbränt. Möjligen för mycket länge sedan om planeten från början gick i en bana mycket längre ut och då stjärnan var mycket ljussvagare men den låga halten tunga ämnen gör detta otroligt.

Det spännande är dock att detta är det första om än inte särskilt förvånande exemplet på en stjärnor som härrör ifrån en annan galax tar med sig sina planeter till vår galax, Vintergatan. Sådana utifrån kommande stjärnor finns det gott om i Vintergatan. Liv kan alltså på detta sätt blandas mellan olika galaxer. Ett välriktat meteoritnedfall kan slå loss en bit ur en jordliknande planet som härstammar ifrån en annan galax och denna skärva kan sedan efter årmiljoner slå ned på en annan planet, kanske vår egen, och därmed ta med sig liv. Verkligheten kanske är underbarare än dikten?

Det här inlägget postades i Rymden. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>