Naturlagar, entropi och robotar

Är begreppet naturlag föråldrat? Naturlag heter på engelska ”physical law”. Julinumret av Scientific American innehöll en artikel av Tamara M. Davis med titeln ”Is the Universe Leaking Energy” (sammanfattning http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=is-the-universe-leaking-energy). Artikeln är intressant ur flera perspektiv, inte minst för att den ganska öppet erkänner hur lite man egentligen vet om något så enkelt och fundamentalt som energikonservering. Men mest intressant för oss är att artikeln använder begreppet ”physical law” på ett flertal ställen. Jag bedömer Scientific American som synnerligen trendkänslig vilket inte minst märks på dess fokus på klimatfrågor. Därför känner jag mig övertygad om att om begreppet naturlag på något sätt vore föråldrat så skulle det inte förekomma, åtminstone inte okommenterat, i texten.

I NYTimes fanns i somras en omfattande artikel om entropi och gravitation Artikeln var en intervju med forskaren Erik Verlinde. http://www.nytimes.com/2010/07/13/science/13gravity.html?_r=1&ref=science

Om honom står det att :” Reversing the logic of 300 years of science, he argued in a recent paper, titled “On the Origin of Gravity and the Laws of Newton,” that gravity is a consequence of the venerable laws of thermodynamics, which describe the behavior of heat and gases.” (!)

Spännande, eller hur? Hur som, termodynamikens lagar tycks fortfarande vara lagar. Och många forskare tvivlar på slutsatserna, framgår det. Men bilden av att begreppet entropi är omstritt än idag också bland forskareliten är tydlig.

I samma nummer av Scientific American finns en intressant artikel av Gareth Dyke ”om fåglarnas evolution. Det visar sig att moderna fåglar, alltså utan fingrar, tänder och med liten svans, är mycket äldre än man tidigare har trott och de måste delvis ha varit samtida med dinosaurierna.

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=winged-victory

Som författaren skriver : ”It is funny to think of a robin perched on the back of Velociraptor or a duck paddling alongside a Spinosaurus”. Det är alltså INTE någon asteroid som har lett till moderna fåglar och den storagåtan är varför bara de ”moderna” överlevde. Evolutionen är verkligen punkterad – fåglarna har hållit sig ganska konstanta i nästan 100 miljoner år! Susan Lindquist poängterade evolutionens gigantiskt olika tidsskalor förtjänstfullt i sitt föredrag i juni.

Slutligen, tidningen innehöll också en artikel om robotar. Dessa sätts nu in i en oerhörd omfattning i Afghanistan och i Irak. Under Gulfkriget 2003 användes ingen – nu finns många tusen i bruk och utvecklingen är explosionsartat. Krig är förstås den perfekta utvecklingsmiljön för robotar, enorma budgetar och stränga krav. Många är ännu relativt fjärrstyrda men utvecklingen går blixtsnabbt mot alltmer autonoma beslut. En nyckel i detta är förstås bättre sinnen hos robotarna, framförallt syn. Frågan är om vi inte skulle betrakta en fritt rörlig robot (de går på ben i terräng!) redan med en vanlig PCs intelligens som ganska mänsklig om den kan gå själv och se sig för? Roboteran inleds på allvar JUST nu, tror jag.

Vad är Liv finns överallt just nu för den som håller ögonen öppna

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>