Döda bäckar och hav

Ett par mil nordväst om Falun ligger ett gammalt övergivet gruv- och hyttområde kring det område som kallas Floberget. Sådana områden finns det gott om i Sverige. Främst är det koppar som finns i malmen. Det finns en liten bäck som rinner mellan varphögarna

"Död" bäck

genom området, se bild. Inget ser ut att växa vid bäcken och vattnet är klart. En hög halt av giftiga metaller som har lakats ur varp- och slagghögar är orsaken till det sterila intrycket. Men är bäcken verkligen död? Med stor sannolikhet inte. Höga halter av exempelvis koppar är giftiga för många organismer men inte alla. Arkéen (ibland kallad arkebakterier) Sulfolubus Metalicus exempelvis klarar höga kopparhalter.  Jag tror inte att det finns några kända arkéer som lever på koppar (däremot finns de arkéer som lever på bland annat järn, svavel och väte) men några bildar särskilda kopparhaltiga proteiner vilket visar att de aktivt använder koppar. Med stor sannolikhet är alltså bäcken på bilden inte död. Tvärtom kan den mycket väl tänkas innehålla en lång rad dåligt eller fullständigt okända arter av mikroorganismer. Några kan vara bakterier men de flesta är säkert arkéer.

På samma sätt förhåller det sig med Östersjön. De så kallade ”döda” bottnarna kallas så för att de är syrefria och oftast även innehåller giftigt svavelväte. Inga organismer som kräver syre, såsom exempelvis fiskar, men ej heller många typer av mikroorganismer kan leva där. Andra däremot frossar i den goda tillgången på svavelväte och de avskyr dessutom syre (kallas anaeroba). Dessa bottnar är alltså allt annat än döda men de innehåller inte de typer av liv som vi är vana vid att betrakta som de ”normala”.

Det skulle till och med paradoxalt nog kanske kunna vara så att den förgiftade bäcken en dag i framtiden kommer att anses värd att bevara i sitt nuvarande tillstånd just för de märkvärdiga sorters liv som trivs där!

Det här inlägget postades i Mikroorganismer. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>